Nkuku

Het Engelse merk Nkuku krijgt ook in Nederland langzaam maar zeker meer voet aan de grond. Het merk werkt samen met ambachtslieden over de hele wereld, om zo unieke en handgemaakte woonartikelen te kunnen aanbieden. Natuurlijke materialen die middels traditionele vaardigheden tot lifestyle items worden verwerkt bepalen het karakter van Nkuku. Elk product is geïnspireerd op de natuur en vertelt zijn eigen verhaal. Het resultaat is een unieke collectie die personen met de meest uiteenlopende stijlen weet te bekoren.

Nkuku lifestyle en natuur

Nkuku zag het levenslicht in 2003. Niet na een lang overwogen en zorgvuldig uitgewerkt business plan, maar eigenlijk na een enthousiast idee dat ontstond tijdens het reizen door andere continenten. Tijdens die reizen raakte het echtpaar Alistair en Alex Cooke, die eigenaar zijn van Nkuku en vandaag nog steeds aan het roer staan van het label, geïnspireerd door het vakmanschap van lokale ambachtslui.

Ze wilden dit aan een breder publiek kunnen aanbieden. Vooral de reizen door Afrika en India waren een bron van inspiratie. De naam Nkuku verwijst naar een dorp in Zambia. Nkuku werkt met ambachtslieden over de hele wereld, die stuk voor stuk verbluffend mooie producten met de hand maken volgens traditionele methoden die al generaties lang worden doorgegeven. Nkuku is er trots op met deze bekwame ambachtslieden samen te werken en hun eeuwenoude tradities te helpen bewaren.

Tegelijkertijd streeft Nkuku er voortdurend naar te innoveren en nieuwe manieren te vinden om hun producten bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Dankzij Nkuku zijn handgemaakte goederen uit verre uithoeken van de wereld nu te vinden in huizen over de hele wereld.

Passie voor ambacht en milieu

Nkuku is opgericht door twee vrienden die twintig jaar geleden een reis rond de wereld begonnen. Toen ze in contact kwamen met lokale ambachtslieden in Afrika, werden ze geïnspireerd om hun eigen bedrijf te starten dat deze ambachtslieden zou ondersteunen en traditionele ambachten zou promoten. Nkuku werd aanvankelijk gelanceerd als B2B, maar veranderde al snel in een retailmerk.

Het bedrijf heeft een passie voor fair trade, het milieu en interieurstyling. Nkuku producten worden met de hand gemaakt van natuurlijke materialen, en elk stuk is uniek. Het bedrijf is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gegroeid, maar blijft trouw aan zijn oorspronkelijke missie om lokale ambachtslieden te ondersteunen en traditionele ambachten te promoten.

Milieuvriendelijke woonaccessoires

Gezien het bovenstaande zal het je dan ook niet verbazen dat je bij Nkuku uitsluitend milieuvriendelijke woonaccessoires vindt. Het merk werkt met natuurlijke en duurzame materialen die op traditionele methoden worden geproduceerd. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame gewassen en diverse gerecyclede producten, waaronder gerecycled glas. Nkuku volgt niet zomaar de trends, maar heeft een individuele stijl die behalve uniek ook tijdloos te noemen is. Over de introductie van nieuwe producten wordt zorgvuldig nagedacht.

Elke woonaccessoire 100% uniek

Behalve dat de handgemaakte producten van Nkuku duurzaam en verantwoord zijn, zijn ze ook nog eens een stuk unieker dan woonaccessoires die van de lopende banden van grote fabrieken rollen. Omdat elk artikel met de hand wordt gemaakt, is ook elk artikel uniek. Kleine onderlinge verschillen zijn dan ook zeer waarschijnlijk, maar nooit op een manier die duidelijk zichtbaar is of het artikel doet afwijken van de foto’s die je ervan op onze website ziet. Het zijn juist die kleine verschillen die de woonaccessoires nét dat beetje extra charme geven.

Terrariums van Nkuku

Nkuku staat voor een stralende decoratie met geheel eigen karakter, maar ook decoratie die bedoeld is om andere zaken te laten stralen. Denk bijvoorbeeld aan de collectie terrariums die door Nkuku wordt gevoerd. Hiermee wordt ingespeeld op de wederom opgeleefde trend van kamerplanten en creatief met groen. Met een terrarium creëer je als het ware een klein, eigen ecosysteem met een duurzaam karakter. Iets wat precies bij Nkuku past en leuk is om voor jezelf aan te schaffen, of om weg te geven!

 • Hoe duurzaam is Nkuku?

  Het merk Nkuku acht economische, sociale en ecologische processen van groot belang en begrijpt dat deze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De doelstelling van Nkuku is reeds sinds de oprichting van het merk het werken met en ondersteunen van ambachtsmannen en -vrouwen, met daarbij een specifieke focus op handgemaakte technieken en traditionele vaardigheden met een minimale impact op het milieu. Voor elke collectie worden uitsluitend duurzame materialen gebruikt. Nkuku voert een streng beleid wat leveranciers betreft en houdt zich aan de geldende principes van fair trade. Het merk kent langdurige samenwerkingen met haar partners.

 • Hoe worden de makers van de handgemaakte artikelen betaald?

  Bij Nkuku vind je geen artikelen die in donkere fabrieken zijn vervaardigd door volwassenen (of zelfs kinderen!) die urenlang in omstandigheden werken die zeer te wensen overlaten. Elke samenwerking met producenten wordt gekenmerkt door een in gezamenlijk overleg vastgestelde en eerlijke betaling. Mannen en vrouwen die dezelfde taken uitvoeren, ontvangen daarvoor een gelijke betaling. Nkuku betaalt zijn partners een loon dat hoger ligt dan het in het betreffende land geldende basissalaris. Dit loon zorgt ervoor dat producenten en hun families voldoende middelen om in de kosten van water, voedsel, huisvesting en andere benodigdheden te voorzien.

 • Hoe zorg ik ervoor dat de items van messing in goede conditie blijven?

  Nkuku gebruikt voor zijn terrariums en lantaarns verschillende metaalsoorten. Behalve ijzer wordt ook messing veelvuldig toegepast. Dit is een legering van koper en zink. De messing frames van de woonaccessoires worden met traditionele gereedschappen vakkundig om het glas gesoldeerd. Dit handwerk zorgt op zich al voor een verbeterde duurzaamheid. Messing kan door een reactie met zuurstof echter oxideren. Dit is een natuurlijk proces dat je niet kunt voorkomen. Wel kun je het metaal verzorgen met koperpoets om het weer mooi glimmend te maken.

 • Hoe is de kwaliteit van Nkuku woonaccessoires?

  Nkuku is wars van fabrieksmatige massaproductie en geeft er uitdrukkelijk de voorkeur aan zijn artikelen door ervaren ambachtslieden met de hand te laten maken. Dit betekent dat er zeer efficiënt te werk wordt gegaan en je met fabrieksfouten dus niet te maken zult krijgen. Bovendien maakt Nkuku enkel gebruik van duurzame, kwalitatief hoogwaardige materialen als metaal en glas. Plastic zul je in de collectie van dit merk niet terugvinden. De toepassing van deze materialen garandeert je dat de woonaccessoires die je aankoopt een lange levensduur zullen hebben.

Kies één van de kaartjes

Zomaar
€2,-
Voor jou
€2,-
Sterkte
€2,-
Beterschap
€2,-
Feest
€2,-

Voeg een persoonlijke boodschap toe optioneel

Maximaal 120 tekens
Voeg toe
De waardering van heerlijkfijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 212 reviews.